Consultancy

Onze consultants zijn snelle denkers met een scherp luisterend oor: jouw partner in complexe maatschappelijke en organisatievraagstukken.

Communicatie

Vakkundig geplande campagnes en projectcommunicatie op basis van een veelzijdige mediamix, met gevoel voor boodschap en doelgroep.

Creatie

Veelzijdige teams van goed op elkaar ingespeelde, creatieve professionals leveren meeslepende producties die verrassen, boeien en helderheid brengen.
Wat we doen

'Die jongens van de filmpjes', dat zijn we niet meer...!

- 4 min
5
8

P/c-oprichter Peter Kasbergen blikt terug op een koude februarimorgen in 2007.

Peter Kasbergen
Peter Kasbergen
7 september, 2022

Onverwacht effect

Laten we 15 jaar terug in de tijd gaan: 2007. De eerste iPhone is net aan de wereld gepresenteerd. Videocamera’s werken nog met cassettebandjes. De iPad laat nog 3 jaar op zich wachten. Op een koude februaridag staat een jonge bestuurskunde-student in het plaatsje Bronckhorst voor het eerst in zijn leven te filmen. Die student ben ik, Peter Kasbergen.

Ik film burgers: gedupeerden van een doorgeschoten bureaucratisch systeem. Onmacht, verwarring en frustratie leggen we vast. Als 'de Kafkabrigade' laten we die filmpjes in de weken daarna zien: in vergaderzaaltjes, aan groepen ambtenaren die werkzaam zijn in datzelfde systeem. De impact op hen is groot; ineens zien deze hardwerkende ambtenaren de onverwachte negatieve effecten van hun goedbedoelde werk. En ik voel voor het eerst de impact van een door mij verteld verhaal.

De kracht in de vertaalslag

Vijf jaar verder, 2012.  Samen met Ruben Köster en mijn broer Thijs Kasbergen beginnen we Public Cinema. Onze missie is helder, en sindsdien niet meer veranderd: maatschappelijke impact maken. Voordat ‘social enterprise’, ‘B-Corp’ en ‘geen profit maar value’ ingeburgerde termen waren, werkten wij er al aan.

En hoe deden we dat dan? Door de vertaalslag te maken tussen complexe vraagstukken en creatieve visualisatie. Analyse te verbinden met creativiteit, strategie met uitvoering, denken met maken. Concreter: we waren ‘die jongens van de filmpjes’. Al was video natuurlijk slechts het medium van dienst: De kracht lag in de vertaalslag – complexe materie, krachtige verhalen.

De generalist

Voor die vertaalslag heb je generalisten nodig. Mensen die zowel de intellectuele bagage hebben om de maatschappelijke uitdaging te begrijpen, als de creatieve vaardigheden om er krachtige concepten van te maken. Dat besef ligt nog steeds aan de basis van P/c. Hoewel we intussen ook specialisten in ons team hebben, heeft iedereen ook een interesse in andere vakgebieden. Er zijn nog steeds weinig bureaus met zoveel regisseurs/projectmanagers of consultants/animatoren.

Het past bij onze visie op onze missie: impact maak je in de vertaalslag. Toch begrepen veel organisaties die én-én competentie de afgelopen tien jaar niet altijd… “Cameraman? Maar jij bent toch bestuurskundige?” Dat hebben we vaak moeten uitleggen.

‘De jongens van de filmpjes' zijn we al lang niet meer. Wij zijn hét bureau voor maatschappelijke impact: vrouwen en mannen die jouw complexe middenveld, politieke realiteit of doelgroepdynamiek met gerichte vragen en onderzoek leren begrijpen. Én die daar vervolgens een verhaal van kunnen produceren dat ráák is, en dat mensen raakt. Burgers. Gedupeerden. Professionals. Nieuwkomers. Directeuren. Ambtenaren. Scholieren.

Impact = 1 eenvoudige formule

Aan onze missie werken we volgens een simpele formule. Op eenvoudige wijze geeft-ie namelijk meteen de noodzaak van de generalistische blik weer. Als volgt: Impact = Inhoud x vorm x bereik x gebruik. Wat het betekent? Dat al deze disciplines samen noodzakelijk zijn om impact te maken. De vertaalslag van inhoud naar vorm, van inhoud naar bereik, van vorm naar gebruik en alles er tussenin. Professionals die bereid zijn óver hun vakgebied heen te kijken en te reiken zijn hierom onmisbaar.

Public Cinema, aangenaam

Na tien jaar zijn we echter geen klein groepje generalisten meer. We zijn gegroeid en onmiskenbaar zijn er specialisten bij gekomen: in montage, in animatie, in copywriting en art direction, in e-learning. Wat ook deze specialisten echter tekent, wat ze ✔ geschikt maakt voor P/c is hun vermogen om als creatief specialist het inhoudelijke begrip van de generalist aan de dag te leggen. Over hun vakgebied te kijken en te reiken. Een P/c video-editor neemt de tijd én krijgt de tijd om de context van zijn montage te begrijpen. Een animator gaat bij ons pas aan de slag als ze de context van haar klant beter kent.

Langzaam heeft de omgeving onze kijk overgenomen: inmiddels is er veel meer erkenning voor de noodzaak van creatieve generalisten. Maar ik ben er trots op dat wij ooit net zo op de markt vooruit liepen als met onze wens om een maatschappelijk geëngageerd bedrijf te zijn.

Nee, ‘de jongens’ zijn we niet meer. Van de pakweg dertig P/c-collega’s zijn er inmiddels haast meer vrouwen dan mannen. En wij drieën, de oprichters, zijn inmiddels allemaal vader – echt ‘jong’ zijn we dus ook niet meer? Maar vooral waren ‘de filmpjes’ nooit wat ons definieerde…

Want of we nu warmbloedige animaties aan het bouwen zijn, ronkende campagnes aan het baseren zijn op meeslepende strategische concepten, pakkende websites neerzetten vol interactie en conversie; altijd staat de vertaalslag van de complexe inhoud naar het krachtige verhaal centraal. Dat is al tien jaar Public Cinema – aangenaam.

Gerelateerde posts
Visualisatie en design thinking: twee handen op één buik
Lees meer
Locatie
Burgemeester de Vlugtlaan 125,1063 BJ, Amsterdam
Contact
info@public-cinema.com
+31 (0)20 700 82 31
Volg ons