Het is zondagavond. Je kijkt hoe laat het is… 21:00 uur. Het lichtelijk nare gevoel bekruipt je dat je nog maar even kan genieten van je vrije avond, want morgenochtend moet je weer werken. Bah!

Herken je het gevoel?

Ik niet.

Oké, eerlijk is eerlijk, ik werk parttime, maar dat heeft een andere reden. In deze blog wil ik uitleggen waarom werken bij Public Cinema zo leuk is en dat ik om die reden het gevoel niet herken. En volgens de resultaten uit de enquête die onlangs onder de vaste medewerkers is afgenomen, ben ik niet de enige…

Wat is werkplezier?

Laten we beginnen bij het begin. Het woord ‘werkplezier’ mag dan niet in het woordenboek staan, maar ik ga er voor het gemak even vanuit dat we ongeveer hetzelfde idee hebben over de betekenis ervan: je ervaart niet teveel stress op/door je werk, je kan overweg met (de meeste) collega’s, je haalt voldoening uit afgeronde projecten of andere successen en er mag gelachen worden. Als het even meezit wordt er ook nog oprecht interesse in je getoond, naar je geluisterd, is je werk uitdagend genoeg, wordt er af en toe een borrel georganiseerd of ga je er met het team tussenuit om iets leuks te doen.

Zo borrelen wij elke donderdag, plannen we ieder kwartaal wel een “inspiratie avond” (ook wel “pizza-avond”) en gingen wij afgelopen weekend naar de Ardennen om te vieren dat we onze beoogde jaaromzet hadden gehaald!

ardennenweekend

Maar jij hebt makkelijk praten, Dennis.

Natuurlijk, ik ben geen bedrijfsexpert, heb geen achtergrond in HR/P&O en werk in een relatief kleine organisatie. Ik heb dus makkelijk praten. Maar toch geloof ik er heilig in dat het werkplezier in veel meer organisaties, ook de grotere, beter kan. Een (anonieme) enquête uitsturen onder alle collega’s met vragen over het werkplezier is al een eerste stap. Maar ook zoiets simpels als het geven van een oprecht compliment, ook als het niet direct voor meer omzet heeft gezorgd, gebeurt nog altijd te weinig door managers of iemand van de directie. Gelukkig hebben Peter, Thijs en Ruben daar geen moeite mee, wat ik enorm kan waarderen.

 

“Ik vind dat jullie heel fijn en meedenkend zijn naar jullie medewerkers, complimenten! Dat geeft wederzijds vertrouwen en daarom zet ik me extra graag in voor wat we hier doen :-)”

– Een Public Cinema collega

 

Bokalen uitreiken

Een andere manier die binnen Public Cinema ingezet wordt om werkplezier te stimuleren, is het uitreiken van verschillende bokalen tijdens de weekvergadering. Wie overgestapt is naar een duurzame bank krijgt de ‘maatschappelijk betrokken’ bokaal. Wie taken van zijn/haar plotseling zieke collega heeft overgenomen, krijgt de ‘collegialiteit’ bokaal. En zo verdelen we nog vier bokalen. De werknemer die een bokaal heeft gewonnen, geeft ‘m de week erop door aan een ander. Een simpele, maar hele effectieve manier om complimenten te geven én betrokken te blijven bij wat je collega’s doen.

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Last but not least wordt er ieder kwartaal tijd ingepland om met de werknemers een ontwikkelingsplan te bespreken. Dat plan geeft inzicht in de ambities en dromen van de werknemer (privé en werk) en hoe hij/zij deze hoopt of denkt waar te gaan maken. De werknemer krijgt hierdoor het idee dat er naar hem/haar geluisterd wordt en de werknemer weet meteen op welke manier het werkplezier verhoogt kan worden (bijvoorbeeld meer zelfstandigheid, betere tools of meer rustige ruimtes om te werken). Klinkt als een win-winsituatie wat mij betreft, mits de organisatie ook echt iets met de waardevolle informatie doet natuurlijk.

Wat levert het op?

Ik hoor je denken: naar iedereens pijpen dansen is toch ook geen doen? Nee, dat is waar. Daarnaast schijnt het dat een millennial als ik meer waarde hecht aan werkplezier dan een 40-plusser. Maar wie toch dat beetje moeite doet om, net zoals Public Cinema, het werkplezier voor de meeste werknemers te verhogen, kan rekenen op:

  • Minder (kosten door) verzuim en verloop
  • Productievere medewerkers die meer initiatief tonen en hogere kwaliteit werk leveren
  • Een beter imago voor de organisatie
  • Minder moeite met het vinden van nieuwe werknemers

Blijf scherp. Wees niet lui.

Public Cinema begrijpt dat goed. Werkplezier ligt aan de basis van onze missie en die wordt continu nagestreefd. En hoewel ik deze blog betoog dat het niet moeilijk hoeft te zijn om het werkplezier te verhogen, begrijp ik dat luiheid al snel op de loer ligt als de dagelijkse werkzaamheden veel tijd en energie kosten. Dat er bij Public Cinema in zeven jaar nog niemand een burn-out heeft gekregen en de cijfers er niet om liegen, zegt genoeg lijkt mij. Het is de kunst om er een prioriteit van te maken en scherp te blijven. Blijf vieren wat er goed gaat! Of zoals Peter het zegt: “Celebrate the win!” Dan heb je op zondagavond bijna altijd wel iets om naar uit te kijken.

P.s. Wil je zien wat we nog meer voor leuke dingen doen op kantoor of buiten de deur? Volg ons op Instagram!

Deze blog is geschreven door Dennis Molema, social media marketeer bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen.