Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen is eindelijk weer uit het dal gekropen. Welke rol heeft de inzet van beeld op Facebook daarin gespeeld?

Heb jij op 21 maart gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen? Dan heb je dat samen met een krappe meerderheid van de Nederlanders gedaan. Het blijft een uitdaging om burgers naar de stembus te bewegen. Dat brengt de representativiteit én legitimiteit van de lokale democratie in gevaar. Om burgers weer naar stembus te krijgen, ontdekken steeds meer gemeenten en politieke partijen de kracht van een sterke beeld- en social mediastrategie. En met succes zo lijkt het.

Het opkomstpercentage vertoonde de afgelopen tientallen jaren een dalende trend. Maar die trend is nu omgebogen. Kwam in 2014 nog 53,8% van de kiezers opdagen, in 2018 is het 55%. Hoe verklaren we dat?

Met z’n allen op Facebook

In het huidige social media tijdperk is alleen flyeren bij de lokale supermarkt of meedoen aan mediadebatten allang niet meer genoeg. De kiezer bereik je namelijk pas écht via Facebook. Zeker groepen voor wie politiek Den Haag vaak een ‘ver-van-hun-bed show’ is, zoals jongeren, migranten en laagopgeleiden zijn goed te vinden op Facebook. Maar denk ook aan degene die om een andere reden niet gaat stemmen, zoals de 50-plusser met de drukke baan. Of de jonge ouder die geen tijd heeft om naar de stembus te gaan. Zij zitten zeker op Facebook en al hun stemmen zijn broodnodig.

Leuk filmpje! of toch net jammer….

Leuke filmpjes plaatsen op Facebook is niet voor alle verkiezingskandidaten even makkelijk. Het gevolg is een karrevracht aan ‘ludiek’ en amateuristisch beeldmateriaal. Eva Jinek wijdde er een rubriek in haar talkshow aan, waarin cabaretier Martijn Koning de draak steekt met video’s van zingende raadsleden en knullig gemonteerde video’s. Gelukkig voor onze kritische ogen gaat het ook wel goed. Zo bereikte de PvdA in Amsterdam meer dan 360.000 Amsterdammers met filmpjes speciaal gericht op een bepaalde wijk. En ook GroenLinks had succesvolle video’s in Amsterdam en Zaanstad.

#vandaagstemmen

Beeld werkt dus goed, wanneer het goed wordt ingezet. Maar hoe doe je dat? Om gemeenten daar een handvat bij te bieden, ontwierpen Cycle Media en Public Cinema een Facebook campagne om burgers naar de stembussen te krijgen. In acht gemeenten gingen we aan de slag met een effectieve campagnestrategie om kiezers aan te moedigen te gaan stemmen met o.a. animaties en graphics. Daarbij lag de focus op meerdere pijlers. Zo werd niet alleen het belang van gemeenteraadsverkiezingen onderstreept, maar kregen mensen ook praktische informatie aangereikt. Zoals waar je kunt stemmen; Of wat je moet doen als je je stempas kwijt bent. Ook waren er specifieke posts gericht op jongeren.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

De stembureaus zijn open! Ga stemmen want jouw stem raakt onze gemeente.

Geplaatst door Gemeente Diemen op Woensdag 21 maart 2018

Zo had de gemeente Beverwijk in 2014 nog met 43% het op één na laagste opkomstpercentage van Nederland. Dit jaar is de trend omgebogen met een lichte stijging naar 46%. Zij hebben ingezet op Facebook met filmpjes, gifjes en graphics. Van de 34.000 inwoners van 18+ met een Facebook account hebben ze gedurende de verkiezingscampagne zo’n 5.000 klikken naar de verkiezingspagina gegenereerd. De persoonlijke boodschap van Martijn Smit om te gaan stemmen bereikte z’n 12.000 mensen en een post over de stemlocaties werd 10.000 bekeken.

Meer aandacht via Facebook

Met het goed inzetten van beeld en social media, krijg je de kiezer dichterbij de lokale besluitvorming. En dat is belangrijk, want juíst in de gemeente heeft een individuele stem daadwerkelijk invloed. Daarbij: raadsleden verdienen die aandacht. Zij zetten zich vaak naast hun gewone baan met hart en ziel in voor het welzijn van hun dorp, stad en gemeente (wat de CDA dan weer mooi weergeeft in deze video of zie dit filmpje van Arjen Lubach). Laten we gebruik maken van alle beschikbare visuele middelen om het draagvlak van deze lokale helden te vergroten. Als er over 4 jaar nog iemand op Facebook zit……

Deze blog is geschreven door Maxime Dekkers, research & redactie, en Ruben Köster, operationeel directeur bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blogs delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen. Neem contact op om eens verder te praten over onze inzichten en jouw organisatie.

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…