Wie is ROBIN?

ROBIN is de naam van de hoofdrolspeler in de gelijknamige interactieve animatiefilm die wij hebben geproduceerd, in opdracht van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Wetenschappers van Nederlandse universiteiten bogen zich samen met scenarioschrijvers over wetenschappelijke dilemma’s die in de nabije toekomst zouden kunnen gaan spelen. In de film sta jij als kijker in de schoenen van de hoofdrolspeler en loop je tegen deze dilemma’s aan. Door met je mobiel keuzes te maken tijdens de film, bepaal jij de koers van zijn/haar leven en daarmee ook het vervolg van de film.

Klik hier en speel ROBIN online!


Of bekijk eerst de trailer:

Welke dilemma’s zijn er voor ROBIN?

De dilemma’s waar de hoofdrolspeler oog in oog mee komt te staan, zijn gebaseerd op ontwikkelingen in onze samenleving, van 2020 t/m  2080. Deze veranderingen zijn niet uit de weg te gaan, maar het is aan de kijker om ze te omarmen of af te slaan. Bepaal je iets zelf, of laat je een computer de beste keuze voor je berekenen? Laat je je gegevens verzamelen voor optimale ondersteuning, of kies je voor privacy? 

Hoe is ROBIN ontstaan?

ROBIN is gemaakt in opdracht van NWO, voor de Nationale Wetenschapsagenda. Het is uitgegroeid tot het grootste project dat Public Cinema ooit heeft gemaakt. In drie maanden tijd is er nauw samengewerkt met scenarioschrijvers, stemacteurs, wetenschappers, illustratoren, animatoren, sound designers en producenten. Samen bedachten zij realistische dilemma’s die in de toekomst op ons pad zouden kunnen komen, gebaseerd op de ontwikkelingen van vandaag. Iedere beslissing die wordt genomen heeft gevolgen. In de film wordt de speler hier direct mee geconfronteerd.

Waar is ROBIN geweest?

Tijdens de première op 4 oktober is ROBIN in Den Haag, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam op het witte doek verschenen. Daarna is de film ook nog op verschillende filmfestivals verschenen in Leiden, Amersfoort en Nijmegen. De kijkers konden met behulp van een QR-code en hun mobiele telefoon stemmen. De optie met de meeste stemmen werd gekozen en de kijkers bepaalden zo gezamenlijk het lot van Robin.

Ook werd ROBIN gebruikt als gespreksstarter tijdens het evenement ‘Grip op morgen door verbeelding’ in Pakhuis de Zwijger. Tijdens deze avond bespraken wij hoe kunst en vormgeving de wetenschap en andere sectoren kunnen aanvullen, versterken en optillen. Hoe we dus nog meer impact kunnen maken. We vertoonden o.a. de ‘making of’ van ROBIN en gingen met wetenschapper Reint-Jan Renes en scriptschrijver Chris Westendorp in gesprek. Moderator is Jörgen Tjon A Fong.

Wil jij de film tijdens jouw evenement vertonen? Laat dan je e-mailadres achter op de officiële website.

Bekijk hier meer projecten over wetenschap: