Nadat het aantal klachten over overlast toenam, besloot ombudsman Metropool Amsterdam in 2016 de proef op de som te nemen. Hij trok een nacht in bij een bewoner in de Leidsepleinbuurt. Na zijn “onthutsende ervaring” besloot hij een jaar later nog eens te kijken hoe het met de overlast gesteld was. In 2017 schakelde hij ons in om de ‘Urban Jungle’ op beeld vast te leggen.

Uitdaging

Aanpak

Resultaat

Projectmanager

UITDAGING

De ombudsman Metropool Amsterdam wilde een casus van overlast door uitgaanspubliek bij een bewoner van de Leidsegracht in Amsterdam op film laten vastleggen. De overlast bestaat uit jongeren (onder invloed), drugsdealers die op de stoep hangen en luid onderhandelde taxichauffeurs met klanten. Het is moeilijk een oog dicht te doen op die manier.

AANPAK

Om bestuurders en handhavers van de ernst van de situatie te overtuigen, zijn er filmopnames gemaakt van de geluidsoverlast op een avond en nacht in het weekend. Er werd een camera vanaf de overkant op de straat gericht en er is van binnen in het huis gefilmd om de overlast van de bewoner te ervaren. Deze camera’s werden zo onopvallend mogelijk geplaatst. Public Cinema heeft de beelden in een snelle edit verwerkt en van graphics (in dit geval feiten) voorzien.

RESULTAAT

De video is op het YouTube kanaal van de ombudsman inmiddels meer dan 27.500 keer bekeken. De Amsterdamse krant ‘Het Parool’ plaatste de video ook op hun YouTube kanaal waar deze nog eens meer dan 11.000 keer werd gezien. Het onderwerp werd zoveel besproken dat ook het NOS-journaal fragmenten uit de video heeft gebruikt. Meer weten? De ombudsman maakte onlangs (2019) nog een documentaire over de Urban Jungle. 

PROJECTMANAGER: SANDRA JANSEN

Sandra is cultuurwetenschapper en journalist met een voorliefde voor beeld. Ze doet niets liever dan haar tanden zetten in een ingewikkeld onderwerp om er dan samen met een spreker een onvergetelijk verhaal van te maken. Of het nu een reportage, documentaire of videoclip is, ze pakt alles met beide handen aan.

Fun fact: Sandra is waarschijnlijk de meest reislustige bij Public Cinema en houdt van bezig zijn in de natuur.

sandra@public-cinema.com
020-7008231

Bekijk hier meer projecten met betrekking tot de overheid: