De bodem onder de stad Gouda daalt al eeuwen. Dit leidt op diverse plekken in de stad tot overlast. Sinds 2015 heeft een projectgroep aangevoerd door Gemeente Gouda en het Hoogheemraadschap van Rijnland een onderzoek gedaan en aan een plan gewerkt om de overlast door bodemdaling tegen te gaan. Dit plan, genaamd ‘Kaderplan Bodemdaling Binnenstad’, is eind 2019 gepresenteerd. Vlak daarvoor wilde de gemeente Gouda bij de inwoners van Gouda een gevoel van urgentie aanwakkeren. Na het huis aan huis verspreiden van een folder waar geen enkele reacties op kwam, vroegen gemeente en waterschap aan Public Cinema een animatiefilm te maken, genaamd Gouda Stevige Stad, om dit doel te bereiken.

Uitdaging

Aanpak

Resultaat

Projectmanager

UITDAGING

Het verspreiden van een folder over het onderwerp leverde geen reacties op. Met name eigenaren van koophuizen in de binnenstad treden er niet graag naar buiten over, omdat het de waarde van hun bezit raakt. Toch maken zij zich zorgen. Om de overlast op te lossen moeten burgers en de overheid samen aan de slag. Ze zijn als het ware tot elkaar veroordeeld bij veel oplossingen, omdat tweederde van de binnenstad particulier bezit is. En die eigenaren moeten waarschijnlijk zelf (deels) opdraaien voor eventuele kosten aan het eigen huis. Maar hoe bewegen we hen van ‘ontkenning’ naar ‘erkenning’ van het probleem en daarna naar ‘verkenning’ van mogelijke oplossingen?

AANPAK

De animatiefilm Gouda Stevige Stad gaat over een gevoelig onderwerp. Daarom brengen we met de animatiefilm vooral empathie en een zekere ‘warmte’ over: de gemeente en het waterschap snappen uw zorgen. De film moest dus een combinatie worden van ‘hart’ en hoofd’, van het ‘raken’ van de doelgroep (inwoners van de binnenstad) en het bieden van de juiste praktische informatie. Daarnaast hebben we meegedacht over de verspreiding van de film (via o.a. een kleine, goed gerichte social media campagne) en het formuleren van een heldere en goed meetbare call to action: de mogelijkheid tot het achterlaten van een e-mailadres op de website van de gemeente Gouda om als eerste het plan te ontvangen.

RESULTAAT

Bijna 400 mensen hebben hun e-mailadres achtergelaten op de website! Dat is bijna 10% van het totaal aantal adressen in de binnenstad. Daarnaast hebben we de animatiefilm ‘Gouda Stevige Stad’ in korte tijd gemaakt in samenwerking met de opdrachtgever, waarbij alle relevante stakeholders betrokken zijn. Een mooie prestatie gezien de politieke en maatschappelijke gevoeligheden rondom het onderwerp.

Victor was voor ons een volwaardig sparringpartner, altijd op zoek naar een manier om onze boodschap nog scherper neer te zetten

Luuk JacobsCommunicatieadviseur project Stevige Stad

PROJECTMANAGER: VICTOR WOLLAERT

Victor is bedrijfskundige en fotograaf. Hij heeft jarenlang ervaring als ondernemer en organisatie consultant en fotografeerde voor oa. ANP en NRC. Bij Public Cinema kan hij eindelijk zijn hoofd aan zijn hart verbinden. Hij houdt van ingewikkelde vragen vertalen naar mooie beelden, liefst in de vorm van video. En van sparren met (potentiële) opdrachtgevers over de beste visuele oplossing en het slimste proces er naar toe.

victor@public-cinema.com
06-15503467

ANDEREN BEKEKEN DEZE PROJECTEN OOK: