Op 29, 30 en 31 oktober 2018 verzamelden 20 tot 25 onderzoekers zich in Leiden. Allemaal deden zij onderzoek op basis van data afkomstig van de Nederlandse LOFAR telescoop. ASTRON en enkele andere instituten wilden graag een film laten maken waarin enkele van deze onderzoekers zouden vertellen over hun resultaten.

Uitdaging

Aanpak

Resultaat

Projectmanager

UITDAGING

De uitdaging bij het maken van een video waarin onderzoeksresultaten besproken worden, is er voor te zorgen dat er meer te zien is dan alleen de onderzoekers in beeld. Omdat de materie complex kan zijn, is het belangrijk om de antwoorden van de geïnterviewden te verduidelijken met beelden of animaties. Bekijk hier en hiernaast de andere video’s die wij eerder opnamen waarin onderzoeksinstituut ASTRON centraal stond.

AANPAK

Wij hebben de onderzoekers enkele vragen voorgelegd: ‘Wat was je onderzoeksvraag?’, ‘Wat heb je gevonden?’ en ‘Waarom is dat wetenschappelijk interessant?’. Omdat we wilden dat de video niet alleen ‘talking heads’ zou bevatten, hebben we voor een achtergrond (‘back-drop’) gezorgd, waarop we beelden konden projecteren. Later voegden we dan aansprekende vormgeving en animaties toe. De interviewbeelden doorsneden we met beeldmateriaal van bijvoorbeeld de sterrenhemel of telescoop.

RESULTAAT

De video is op het YouTube-kanaal van ASTRON meer dan 5000 keer bekeken. Het nieuwsbericht over de onderzoeksuitkomsten is zowel door (inter)nationale kranten zoals CNN en Volkskrant, als door wetenschappelijke websites opgepakt. In een aantal gevallen werd ook onze video bijgevoegd.

PROJECTMANAGER: SANDRA JANSEN

Sandra is cultuurwetenschapper en journalist met een voorliefde voor beeld. Ze doet niets liever dan haar tanden zetten in een ingewikkeld onderwerp om er dan samen met een spreker een onvergetelijk verhaal van te maken. Of het nu een reportage, documentaire of videoclip is, ze pakt alles met beide handen aan.

Fun fact: Sandra is waarschijnlijk de meest reislustige bij Public Cinema en houdt van bezig zijn in de natuur.

sandra@public-cinema.com
020-7008231

Bekijk hier meer projecten over wetenschap: