Wie ons al wat langer kent, weet dat we zo nu en dan pizza avonden organiseren voor alle werknemers van het bedrijf. Tijdens zo’n avond delen we media die ons hebben geïnspireerd en bespreken we wat we ervan kunnen leren en wat wij anders zouden doen. Heel leerzaam dus en vooral erg gezellig. De meest recente pizza avond stond in het teken van animatie. Hieronder een greep uit de verzameling animaties die wij toen hebben gekeken en besproken.

The Postman

The Postman van Tom Kariv gaat over een postbezorger in een afgelegen omgeving. De stijl is minimalistisch en er worden niet meer dan twee kleuren gebruikt tijdens de gehele animatie. Maar door interessant gebruik van kaders, diepte en omgeving wordt je telkens verbaasd over hoe deze animatie precies in elkaar zit. Er wordt uitbundig gespeeld met de werkelijkheid. Hele doordachte en uitgewerkte concepten hoeven dus niet altijd te werken. Less is more: de kijker alert houden kan al met een paar lijnen.

Procrastinators

Procrastinators is een vlotte, herkenbare animatie over uitstelgedrag, gemaakt door Nas Alhusain. De beelden zijn meestal erg simpel en opgebouwd uit een aantal vormen, maar weten daarmee precies een bepaalde sfeer neer te zetten die aansluit bij de uitsteller in kwestie. De muziek die hierbij wordt uitgekozen, speelt een belangrijke rol en de beschrijvingstekst is een humoristische toevoeging.

VIA

VIA van Blue Zoo legt een enorme nadruk op background design. In de animatie volgen we de hoofdpersoon door zijn leven, onder begeleiding van een gedicht. Ieder shot is enorm gedetailleerd en houdt het oog constant bezig. De valkuil van VIA is echter dat constant overweldigende beelden snel wennen. De indrukwekkende beelden hebben niet veel impact meer tegen het einde. Desalniettemin laat de animatie een enorme indruk achter.

True Damage – GIANTS

Fictieve muziekartiesten zijn niet nieuw: Studio Killers heeft Chubby Cherry en Gorillaz heeft zelfs een fictief personage voor ieder bandlid. De makers van video game League of Legends dachten waarschijnlijk: dat kunnen wij ook! In samenwerking met verschillende, bekende artiesten, werd het nummer True Damage – GIANTS voorzien van een indrukwekkende videoclip. Elk personage uit de game werd tot leven geroepen in deze animatie en gekoppeld aan een artiest. De animatiestijl deed ons overigens sterk denken aan de comic book stijl die Into The Spiderverse succesvol maakte.

Riding into History

Animatie en video worden vaak los van elkaar gebruikt, maar Riding into History van Elspeth Beard laat zien hoe deze twee verschillende soorten media elkaar ook goed kunnen aanvullen. Terwijl de interviewbeelden de realiteit weergeven en de video goed gegrond houden, geeft de animatie een impressie van de verhalen die de hoofdpersoon vertelt. De animatie leidt niet teveel af van het interview door de simpele vormen en eenvoudige bewegingen.

ROBIN

Wij zitten ook zeker niet stil op het gebied van animatie. Op 4 oktober 2019 ging ROBIN in premiere: een interactieve animatiefilm, gemaakt in opdracht van de Nationale Wetenschapsagenda. ROBIN laat zien dat je voor het overbrengen van een boodschap geen constante en uitbundige beweging nodig hebt. De film legt op gebied van animatie de focus vooral op indrukwekkende beelden met subtiele bewegingen, waarmee het een rust creëert. Op deze manier heeft de kijker meer aandacht over voor het verhaal.

Vond je deze blog interessant? Deel het op sociale media:

Deze blog is geschreven door Noah Blankennagel, stagiaire Marketing & Events