Iedereen heeft het wel eens gedaan: je ziet iets raars op straat of ervaart iets grappigs met vrienden, wat je vervolgens vastlegt met je mobiel. Maar hoe leg je dat beeld dan vast? Doe je dat horizontaal of verticaal? Het zal je wellicht verbazen, maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82,5 procent van de mobiele gebruikers hun telefoon verticaal houdt om video’s te bekijken, ook als deze video’s horizontaal zijn. Het klinkt dus logisch om video’s verticaal te maken, maar zitten we daar als gebruikers op te wachten?

Een populaire trend

Wat eerst werd gezien als een amateuristische fout, is zich nu aan het ontwikkelen tot een populaire trend. Door sommige wordt het zelfs al gezien als een nieuwe standaard. De populariteit wordt mede veroorzaakt door het toenemende gebruik van – en de steeds beter wordende camera’s in mobiele telefoons. Verticale video’s zijn vandaag de dag niet meer weg te denken binnen sociale media. Denk bijvoorbeeld aan Stories van Snapchat, videoadvertenties op Facebook of aan livestreams via Periscope of Meerkat.

verticale-video

IGTV

Dat het sociale media platform Instagram niet kon achterblijven met een splinternieuwe uitbreiding richting de verticale videotrend, was natuurlijk geen verrassing. Met de komst van IGTV (wat staat voor Instagram TV) ging Facebook afgelopen jaar de concurrentie met YouTube aan. App-gebruikers kunnen nu video’s in portretmodus van langer dan 15 seconden uploaden tot een max van 10 minuten. Grotere accounts met veel volgers kunnen zelfs video’s tot max 1 uur online plaatsen. Een origineel idee dat aansluit op de nieuwe trend. Dat kan bijna niet fout gaan zou je denken?

Instagram voorgeschiedenis:
Op 22 juni 2013 besloot Facebook de app Instagram uit te breiden met hun eerste splinternieuwe videofunctie. Vierkante filmpjes van maximaal 15 seconden konden vanaf dat moment worden gedeeld met de hele wereld. De nieuwe functie was een groot succes, want binnen 1 dag werden er maar liefst 5 miljoen video’s geüpload (RTL Nieuws, 2013). Met deze uitbreiding van Instagram ging Facebook de strijd aan met Vine, de videodienst van Twitter.

Wie kijkt er nou eigenlijk echt naar?

Had jij al eerder van IGTV gehoord? Zo niet, dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een aantal maanden na publicatie 46,1% van de 10.000 ondervraagde Instagram-gebruikers niet weet wat IGTV is. Daarnaast blijkt zelfs 96% van de Instagram gebruikers de nieuwe applicatie niet te gebruiken. Op influencers en YouTubers met veel trouwe volgers en enkele artiesten na misschien, die als eerste verantwoordelijk willen zijn voor het geval het platform een succes wordt. Als ik om mij heen kijk, valt mij op dat de applicatie in elk geval niet echt aanslaat onder vrienden en bekenden, dé doelgroep van het groeiende sociale mediakanaal.

horizontale-video

Top of flop?

De nieuwste toevoeging van Instagram lijkt dus nog geen concurrentie voor YouTube, waar langere video’s vooral horizontaal geplaatst worden. Daar zullen de makers van deze hilarische video blij mee zijn:

Echter, een groot bedrijf als Facebook zal de keuze toch niet zomaar hebben gemaakt om IGTV te lanceren? En eerlijk is eerlijk, als ik kijk naar mijn eigen sociale media gebruik dan zie ik ook steeds meer de focus op het plaatsen van verticale foto’s, korte verticale video’s of een boomerang (een constant heen en weer bewegende, korte video). Mijn laatst geplaatste horizontale foto is zelfs van maart 2018. Maar een verticale video lánger dan 15 seconden heb ik nog nooit gemaakt, laat staan gepost. En langere video’s kijken, doe ik toch liever horizontaal dan verticaal. Wellicht dat het nog gaat veranderen, maar ik heb er zelf een hard hoofd in.

Gaan wij mee met de trend?

Wat mij opvalt binnen mijn stage bij Public Cinema is dat we steeds vaker video’s aanpassen om ze beter te kunnen delen op sociale media. Zo maken we vierkante video’s voor op Instagram en zorgen ervoor dat teasers precies binnen de 15 seconden marge vallen. Maar verticale video’s komen nog niet echt langs. Wellicht iets om in de toekomst vaker te doen, als we zeker weten dat gebruikers er écht op zitten te wachten.

Hoe zit het met jou? Film jij veel verticaal? En denk je dat verticale video de toekomst is? Laat het mij weten in de reacties!


Deze blog is geschreven door Amber Markus, stagiaire creatieve bestuurskunde bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen.