Vakantie! De tijd waarin je camera volop wordt gebruikt om al die mooie herinneringen vast te leggen of om je sociale media te vullen met jaloersmakende plaatjes. Foto’s maken is tegenwoordig heel makkelijk met je smartphone altijd binnen handbereik. Maar er zijn nog veel leukere manieren om je vakantieherinneringen vast te leggen door middel van beeld. Namelijk door het maken van een ‘travel journal’ of visueel reisdagboek! In deze blog geef ik een aantal praktische tips, aangevuld met inspirerende voorbeelden.

Hoe ben ik er ooit mee begonnen?

Zelf begon ik ruim 20 jaar geleden met het maken van reisdagboeken. Toen ik negen was kreeg ik een dagboek voor mijn verjaardag en begon ik met schrijven. Deze reisverslagen werden steeds uitgebreider en visueler. Ik verzamel nu overal waar ik kom folders, plattegronden, bier-etiketten, bloemen of zand en plak het in mijn boekje. Of ik maak tekeningen en plattegronden van de verschillende plekken waar ik kom. Inmiddels heb ik een grote doos vol met reisdagboeken.

reisdagboek 2  

De voordelen van een reisdagboek

Waarom is het zo leuk om je herinneringen vast te leggen in een reisdagboek? Voor mij heeft het vele voordelen:

  • Allereerst dwingt het je om nog bewuster te kijken. Ik werk soms ter plekke, maar ook vaak achteraf. Het is dus belangrijk om goed te kijken en alles in je omgeving in je op te nemen. Hierdoor geniet ik nog meer van het moment en de dingen die ik zie. 
  • In een illustratie kan je dingen tonen die je niet in een foto kwijt kan. Denk aan geluiden, geuren of leuke anekdotes. Bij een illustratie heb je nog meer in de hand wat je wel en niet wilt afbeelden dan wanneer je een foto maakt. En je kan de beelden aanvullen met mooie handgeschreven letters. Zelfs minder leuke herinneringen kunnen op deze manier een plek krijgen. Die horen er immers ook bij.

reisdagboek 1

  • Bovendien is het maken van een reisdagboek een goede manier om in contact te komen met locals en medereizigers. Vooral tijdens de reizen die ik alleen maakte, merkte ik hoe snel je contact legt als je aan het tekenen bent. Ik ben zelfs spontaan bij mensen thuis uitgenodigd vanwege mijn tekeningen. Mensen vinden het altijd interessant om te zien wat je aan het maken bent en wat de belangrijke herinneringen van je reis zijn. Daarvoor hoef je niet eens dezelfde taal te spreken, want een tekening begrijpt iedereen! 
  • Tenslotte wordt wachten een stuk minder vervelend. Een station of een vliegveld is namelijk de perfecte plek om met je reisboekje aan de slag te gaan.

Hoe begin je?

Ook als je geen ervaren tekenaar bent, kan je aan de slag met een reisdagboek. Er zijn namelijk heel veel simpele manieren om te beginnen met tekenen. Hieronder een aantal tips en inspirerende voorbeelden.

– Houd het simpel

Als je niet overtuigd bent van je tekenkunsten is het belangrijk om een simpele illustratiestijl te kiezen. Het helpt om van tevoren na te denken over het concept. Als het concept goed is, hoeven de illustraties niet ingewikkeld te zijn. Een interessant voorbeeld is het boek ‘Paris versus New York: a tally of two cities’ van Vahram Muratyan. In dit boek vergelijkt de kunstenaar de twee steden op een visueel grappige manier. De illustratiestijl is niet ingewikkeld. De kracht zit in de unieke manier waarop Muratyan overeenkomsten en verschillen tussen de 2 steden weet uit te lichten.

visueel reisdagboek 4   

Je kan ook simpelweg je bestemming in het midden zetten. Hier omheen teken je in een simpele/iconische tekenstijl wat voor jou belangrijk is geweest tijdens de vakantie:

reisdagboek 6

– Het hoeft niet netjes

Reistekeningen zijn vaak snelle krabbels. Bovendien heb je vaak geen zin om een doos vol tekenmateriaal mee te nemen tijdens een reis. Deze slordigheid geeft de tekeningen juist charme.

Zelf teken ik graag met een penseelpen, een soort kwast waar al inkt in zit. Het leuke van deze pen is dat hij vrij grof is, waardoor het moeilijk is om priegelig en netjes te tekenen. Hierdoor word je gedwongen om grovere vormen te kiezen, wat een leuk effect geeft. 

reisdagboek 8reisdagboek 7

Maar ook krassen met een gewone balpen geeft een leuk effect:

reisdagboek 9

Als je op google of Pinterest zoekt naar ‘travel journal’ of ‘moleskin art’ zie je tal van leuke voorbeelden. Een daarvan is Erik Gauger van notesfromtheroad.com. De inktvlekken zijn onderdeel van de tekeningen en geven het geheel charme.

reisdagboek 11

– Werk met doodles

Doodlen kan je ongeconcentreerd doen. Ondertussen kan je een gesprek voeren of je gedachte laten afdwalen. Doodles beginnen vaak klein en worden steeds verder uitgebreid. Tijdens je vakantie is het natuurlijk leuk om te kijken of je elementen uit je omgeving kan integreren. Of wellicht kan je je doodle-kunst omvormen tot iets herkenbaars zoals een zee met een bootje.

residagboek doodleEen van de bekendste doodle-kunstenaars is Sam Cox, oftewel Mr. Doodle. Hij begon als kind met krabbels in de kantlijn van zijn schriften. Inmiddels doodled hij op allerlei ondergronden en werkt hij voor verschillende opdrachtgevers. Bijna altijd met zwarte lijnen op een witte achtergrond. Zijn inspiratie haalt hij onder andere uit cartoons, maar ook uit dingen in zijn omgeving. Zoals honden of het schap met snoep in de supermarkt.

– Werk vanuit een plattegrond

Een plattegrond is een goed startpunt voor een reisillustratie. Je kan ze natekenen van google maps of van een papieren plattegrond. Hier kan je met tekst jouw ervaringen aan toevoegen zoals Jan Rothuizen dat doet. Tijdens zijn reizen noteert hij wat hij meemaakt en hij verwerkt dit vervolgens in een plattegrond. Deze plattegronden tonen niet alleen wat zich waar bevindt, maar staan ook vol met (persoonlijke) verhalen en ervaringen. Met zijn illustraties neemt hij je echt mee op reis en geeft hij je een unieke kijk op de stad.

reisdagboek 14

Een ander inspirerend voorbeeld zijn de kaarten van Martin Haake. In zijn boek ‘City Atlas’ toont hij kleurrijke plattegronden van veel bezochte plekken over de hele wereld. Op deze plattegronden worden de belangrijkste hoogtepunten van het land, de beroemde mensen en iconische gebouwen afgebeeld. Hierdoor krijg je in een oogopslag een indruk van de locatie.

reisdagboek 15

– Maak collages

Een VVV-kantoor of een hotel is een perfecte locatie om reisfolders te verzamelen. Er zit vaak veel schoonheid in lokaal grafisch ontwerp en toeristenbrochures staan vol met mooie plaatjes. Maar ook een plattegrond, een krant of verpakkingsmateriaal kan geschikt materiaal zijn voor een creatieve creatie. Papier dat anders afval zou worden, kan je op deze manier omvormen tot een kunstwerk. Of verwerk het zand van het strand of een droogbloem uit de natuur in je creatie. Een mooi voorbeeld zijn de collages van Jenn Lee. Ze verzameld materialen van over de hele wereld en verwerkt ze in collages.

reisdagboek 16   reisdagboek 17

Geïnspireerd geraakt?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en er zijn nog veel meer dingen te bedenken om je herinneringen vast te leggen, anders dan met een klik op de knop van je telefoon. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren. Maak je al langer reisdagboeken en heb je zelf een mooi voorbeeld? Laat het me vooral weten via een mail!

Vond je deze blog interessant? Deel het op sociale media:

Deze blog is geschreven door Marleen van der Veer, projectmanager en grafisch ontwerper bij Public Cinema.marleen-blogWe helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen.