Wat heb je nodig om je boodschap bij jongeren over te brengen? Beeld en snelheid lijkt het antwoord.

Communiceren met jongeren is een vak apart. Waar veel organisaties, zoals jeugdzorg en gemeenten, nog gewend zijn om te communiceren via tekst, ontwikkelt zich nu een generatie die niet alleen een eigen taal spreekt, maar óók gebruik maakt van nieuwe digitale middelen in hun informatievoorziening. Middelen die niet enkel gestoeld zijn op tekst en volledigheid, maar juist op beeld en snelheid. Dé grote uitdaging: hoe houd je in een wereld vol prikkels de aandacht van jongeren lang genoeg vast om een boodschap over te brengen?

In het verleden is pijnlijk vaak bewezen dat het overnemen van jongerentaal in ieder geval niet de manier is om dit te doen. Iedereen kent wel de campagnes waarin stoffige gemeenten ineens woorden als cool, chill en relaxed gaan gebruiken om jeugdigheid, eigentijdsheid en urgentie uit te stralen. Zo sloeg de gemeente Lelystad bijvoorbeeld de plank volledig mis in een poging jongeren te betrekken.

Het is voor publieke organisaties zeker belangrijk om jongeren te bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe donorwet, waardoor je op je achttiende zonder aangegeven bezwaar automatisch orgaandonor wordt. Of denk aan de zorgtoeslag die jongeren ontvangen op hun achttiende, loonheffingskorting bij een eerste bijbaantje, communicatie in (jeugd)zorg, veranderingen in schoolsystemen… Dit soort belangrijke informatie mag niet als ongeopende ellelange brief in de prullenbak van een puber eindigen.

Maar hoe moet het dan wel? Bewezen is bijvoorbeeld de werking van YouTube om jongeren te informeren. Jongeren van nu groeien ermee op, maar liefs 86% gebruikt het platform. Ook het videoplatform zelf is volwassen geworden. YouTube groeit nog altijd gestaag en is in 2017 zelfs uitgegroeid tot het derde grootste sociale medium in Nederland – na WhatsApp en Facebook.

Daarbij valt op: het inzetten van Youtube is niet alleen interessant voor de communicatie met jongeren, maar ook ouderen kijken steeds meer naar online beeldmateriaal. YouTube biedt namelijk kansen voor een organisatie om de diepte in te gaan qua informatievoorziening en een breed publiek te bereiken. Bovendien herken je waarschijnlijk zelf wel dat het makkelijker is om geboeid te blijven kijken naar een filmpje, dan om je door een langdradig artikel te worstelen.

De publieke sector ziet zijn kansen in Youtube.

Een goed voorbeeld daarvan is de Formatievlog, waarin drie Haagse NOS-verslaggevers op een geheel eigen toon een overwegend jonge doelgroep effectief weet bij te praten over de ontwikkelingen in de Haagse politiek. Maar er zijn meer goede voorbeelden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie als Natuurmonumenten, die soms wel tienduizenden kijkers trekt met vloggende boswachters, die precies laten zien hoe de organisatie haar doelstellingen na probeert te streven.

Jeugdzorgorganisatie Spirit gebruikt de populariteit van bekende vlogger en rapper Des Balentien om hun doelgroep aan te spreken. Des treedt op in video’s op het kanaal van Spirit en op evenementen waarin zij het werk van Spirit! promoot. Zo’n zelfde aanpak gebruikte De Kindertelefoon, waarbij populaire vlogger Gio in zijn eigen vlogs een verhaal verzon over een meisje met problemen om de mogelijkheden van De Kindertelefoon aan te kaarten bij jongeren.

Youtube

Maar hoe doe je dat, YouTube inzetten om jongeren te betrekken?

 

Allereerst, kies onderwerpen die aansluiten bij wat jongeren interessant vinden.

Zo zullen zij waarschijnlijk eerder geïnteresseerd zijn in wetgeving over vuurwerk of sluitingstijden van horeca, dan in AOW-regelingen. Daarbij gaat het ook om hoe je een onderwerp “framed”. Zorgtoeslag klinkt misschien niet spannend, maar extra geld krijgen natuurlijk wel. En neem ze serieus. Ook onderwerpen als duurzaamheid en sociale cohesie spreken juist jongeren aan.

Ten tweede, ga de interactie aan met de doelgroep.

Jongeren zijn gewend om continu te kunnen liken, reageren en delen. Het gebruik van social media platforms als Youtube is hier uitermate geschikt voor. Zorg daarbij dat jongeren de content van je video’s ook wíllen delen. Bijvoorbeeld door een statement te maken, een situatie te schetsen waar jongeren zich in herkennen, of het gebruik van humor (kijk bijvoorbeeld naar het populaire Youtubekanaal van Tim Hofman). Het heeft een voordeel als de makers van de video ook jong zijn. Deze snappen de belevingswereld en humor en kunnen direct aanhaken op virals en trends.

Ten derde, zorg voor een apart kanaal met video’s voor jongeren.

Zo lanceerde ING een label voor jongeren met enkel video’s over voetbal. Slim, want zo krijgen zij direct een beeld van het merk in de kantlijn van filmpjes rondom een ander thema. Door dit op één apart kanaal te plaatsen, hoeven jongeren niet door allerlei voor hen irrelevante content te scrollen, maar krijgen zij alleen te zien wat zij leuk vinden. Zo houd je volgers betrokken en spreek je hen aan op een manier die zij gewend zijn.

Youtube

In een tijd dat niet alleen de YouTube-generatie, maar ook het platform YouTube volwassen is geworden, is het ook tijd voor publieke organisaties om de kansen te benutten die het beeldmedium biedt. Door het creëren van coole content en het aanpassen van toon en vorm, kunnen publieke organisaties jongeren bereiken. Op een manier die niet alleen leuk is voor de jongere doelgroep, maar die ook creativiteit binnen de eigen organisatie kan stimuleren. Waarmee gaat jouw organisatie viral?

Deze blog is geschreven door Maxime Dekkers, research & redactie, en Ruben Köster, operationeel directeur bij Public Cinema

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…
reisdagboek-blog

Vakantiefoto’s zijn zó 2016. Maak een visueel reisdagboek!

| Illustratie | No Comments
Foto’s maken op vakantie is tegenwoordig heel makkelijk met je smartphone altijd binnen handbereik. Maar er zijn nog veel leukere manieren om je vakantieherinneringen vast te leggen door middel van…