Zeg eens eerlijk, waarom maakt jouw organisatie een jaarverslag? Is het een moetje – een jaarlijkse verplichting om verantwoording af te leggen. Of, zien jullie het als een soort reisverslag vol mooie beelden? Als iets om trots op te zijn. Steeds meer organisaties kiezen voor het laatste en maken een visueel jaarverslag. En terecht. Maar hoe doe je dat, hoe maak je een visueel jaarverslag?

Met een visueel jaarverslag neem je je kijkers – klanten, opdrachtgevers, investeerders – mee op reis. Je laat ze zien waar jullie een jaar geleden waren en waar jullie nu zijn. Hoe hard jij en je collega’s hebben gewerkt en wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Wat de hoogtepunten waren en wat de dieptepunten, en wat jullie daarvan hebben geleerd. En hoe blij opdrachtgevers zijn.

Wat houdt je tegen?

Ik help je. Met Public Cinema’s 5 tips maak jij een visueel jaarverslag. In de vorm van een magazine, animatiefilm of website, een infographic, placemat of bijzonder boekwerk. Er is zo ontzettend veel mogelijk.

Doe het gewoon. Maak van 2018 een jaar om nooit te vergeten.

Drie voorbeelden

In 2016 vroeg Jeugdzorgorganisatie Spirit ons of we van hun jaarverslag iets leuks konden maken. Een ding om mee te geven, wat niet ongelezen bij het oud papier zou belanden, en wat paste bij Spirit.

De medewerkers van de jeugdzorgorganisatie zagen zichzelf als een zwerm. Ze werken samen en veranderden van vorm als de omgeving dit van hen verlangde. Ik maakte voor Spirit een harmonicaboekje, waarin een zwerm op illustratieve wijze de mijlpalen van 2016 verdeeld.

Het volgende jaar vroeg Spirit ons opnieuw. “Niets staat los. We zijn nieuwe, domein overstijgende samenwerkingen aangegaan, ook juist met andere organisaties” zei de jeugdorganisatie over hun 2017. “Alles hangt met elkaar samen en is onderdeel van het grote geheel.” De mandala die ik voor ze ontwierp laat zien dat alles met elkaar verbonden is en hoe mooi het is om samen te werken.

Voor Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie, maakte ik in 2017 een boekje met simpele lijntekeningen, passend bij hun huisstijl. Een van de lijnen loopt door het hele boekje heen en koppelt de verschillende thema’s aan elkaar. Zo reizen de klanten, partners en investeerders langs alle projecten van Platform 31.

5 tips voor het maken van een visueel jaarverslag

1.     Start met een kick-off sessie

Betrek je collega’s bij het maken van het visueel jaarverslag. Bepaal samen tijdens een kick-off sessie wat het afgelopen jaar belangrijke thema’s waren en kies één overkoepelend thema als kapstok voor het jaarverslag. Om samen tot een concept te komen, kun je gebruikmaken van verschillende brainstormtechnieken. Zo maak je van het visueel jaarverslag een afspiegeling van de organisatie.

2.     Neem de lezer mee op reis

Maak keuzes en verdeel het jaarverslag in korte hoofdstukken. Ik deed dat met de boekjes, maar ook bij Mandala van Spirit. Bedenk waarop je de hoofdstukken wilt baseren, op mijlpalen, thema’s of projecten? En bedenk hoeveel woorden je per thema wilt gebruiken. Of je gebruikmaakt van quotes. En of het handig is om met iconen te werken, als een soort bewegwijzering. Zodat de ‘lezer’ weet waar die zich bevindt. Hier van tevoren goed over nadenken, scheelt je uiteindelijk een hoop tijd.

3.     Houdt teksten beknopt, werk visueel

In een jaar tijd gebeurt er van alles, het liefst deel je al jullie successen. Maar, geloof me: less is more. Probeer niet alles te vertellen. Vraag je af wat de ‘lezer’ wil weten en wat hij moet weten. Bedrijven worden aan het begin van het jaar overspoeld door jaarverslagen. Mensen hebben weinig tijd en lezen echt geen lange lappen tekst. Dus hou het beperkt, beknopt en visueel. En mensen die wel alles willen weten, die geef je een linkje.

4.     Durf op te vallen

Je beslist in een paar seconden of iets je wel of niet aanspreekt. Ook als je een jaarverslag ziet. Uiteraard is het goed om rekening te houden met jullie huisstijl, met lettertypes en kleurschema’s. Maar een visueel jaarverslag is een speciale uitgave, dus probeer eens iets nieuws. Een vernieuwende manier van illustreren of fotograferen bijvoorbeeld. Maak van elk jaar een verrassing!

5.     Drukwerk of digitaal: denk aan verspreiding

Zie je jouw klanten, partners en investeerders meestal in real life, dan is het leuk om een boekje mee te geven. Heb je vaker contact via de mail en social media, dan werkt een e-mailhandtekening met een linkje beter. Ga je voor print, houd er dan rekening mee dat het door de brievenbus past. Er zijn allerlei bijzondere papiersoorten, bindwijzen, grafische technieken en vouwtechnieken om jouw jaarverslag nog specialer te maken. Werk je digitaal? Denk aan de dynamische en interactieve mogelijkheden, zoals video’s, GIFjes en klikbare grafieken. En maak het jaarverslag ook lekker leesbaar op de smartphone.

En, wat denk je nu, wordt het jaarverslag van 2018 een moetje of een feestje? Het gezegde ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ gaat bij marketing niet op. Dus maak een overgetelijk feestje van je jaarverslag. Voor de klanten, de partners en de investeerders. Voor je organisatie. En voor jezelf!

Deze blog is geschreven door Marleen van der Veer, grafisch ontwerper en projectmanager bij Public Cinema. 

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen. Neem contact op om eens verder te praten over onze inzichten en jouw organisatie.

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…