Het gaat over vloggen. Het gaat over complexe onderwerpen beter begrijpen met beeld. En het gaat over visuele communicatie als basisvaardigheid. Drie trends voor 2018.

Het jaar is net begonnen, en dus is het tijd voor trends. Eigenlijk houd ik niet van lijstjes. Maar vanwege het begin van het jaar, mag het voor één keer!

Trend 1: Vloggen wordt echt volwassen

Enzo Knol doet het al jaren en steeds meer organisaties ontdekken het nu: vloggen. En we gaan er meer van zien in 2018. Onder de ‘serieuze’ vloggers is politievlogger Jan-Willem koploper met ruim 150.000 volgers. Over hem schreef ik eerder deze blog. Maar ook bijvoorbeeld het Havenbedrijf Rotterdam is aan het vloggen en zelf zijn wij met de gemeentes Diemen en De Bilt aan de slag. Vloggen is nu al zo geaccepteerd dat hoofdcommissaris van de politie Erik Akerboom politievlogger Jan-Willem als lichtend voorbeeld noemt.

Het leuke aan vloggen is dat het zo’n authentieke en laagdrempelige communicatievorm is. Het gaat hand in hand met een open en transparante organisatiecultuur waarin iedereen in de organisatie communiceert. Ook dat laatste is trouwens een trend. Zo laat Rijkswaterstaat tientallen verkeersleiders op de weg en op het water foto’s en filmpjes delen via Twitter (zoekterm: @verkeersleider).

Trend 2: Met beeld wordt alles begrijpelijk

Wie heeft er nooit een animatiefilm gekeken van Kurz GesagtRSA AnimateVox, of The School of Life? En vervolgens gedacht: aha, dus zo zit het! Zulke ‘explanimations’ (samentrekking van ‘explain’ en ‘animation’) zijn niet meer weg te denken. Vaak gaan ze over behoorlijk complexe onderwerpen. En telkens weer lukt het om die complexe onderwerpen helder uit te leggen en beter te begrijpen.

Ik verwacht dat we in 2018 nog veel vaker naar visuele communicatie grijpen om met name complexe onderwerpen beter uit te leggen. We blijven daarover veel schrijven maar maken daarnaast veel vaker films, infographics en animatiefilms en allerlei andere visuele media. Leidend principe bij de keuze voor een specifiek medium – of een combinatie van media – wordt steeds vaker impact (= inhoud x vorm x bereik) in plaats van output. Twee organisaties die daarin al vooroplopen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Niet voor niets werd Wim van der Weegen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verkozen tot Communicatieman van het Jaar 2017. Hij was verantwoordelijk voor de ijzersterke beelden rondom de presentatie van het MH17-rapport.

Trend 3: Visuele communicatie wordt een basisvaardigheid

Nu visuele communicatie zo sterk toeneemt, wordt het in 2018 een basisvaardigheid. Niet alleen voor medewerkers marketing & communicatie, maar voor iedereen in de organisatie. Beeld maken wordt net zo vanzelfsprekend als schrijven. Wij merken dat bij onze Public Cinema Academy. Daarmee geven we steeds vaker workshops aan trainees voor wie beeld een heel natuurlijk communicatiemiddel is. Ik voorspel dat we over een paar jaar zelfs kinderen op school les gaan geven in het maken en begrijpen van beeld. Onthoudt vast het begrip ‘visual literacy’, je zult het nog vaak gaan horen.

Wat worden volgens jou de trends in visuele communicatie voor 2018?

Wil je meer inzichten ontvangen? Volg dan deze blog, of connect met me op LinkedIn. Dan deel ik inzichten met je via deze blog én straks met het boek waarin ik ze allemaal ga verwerken. Peter Kasbergen, algemeen directeur bij Public Cinema, jouw visueel partner: www.public-cinema.com

Wil je meer inzichten ontvangen? Volg dan deze blog, of connect met me op LinkedIn. Dan deel ik inzichten met je via deze blog én straks met het boek waarin ik ze allemaal ga verwerken. Peter Kasbergen, algemeen directeur bij Public Cinema, jouw visueel partner

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…