Communiceren is nog ouder dan de weg naar Rome. Maar hoe we communiceren verschilt van tijd tot tijd. Wat brengt de huidige beeldrevolutie ons?

In de prehistorie bewaakten we tradities en gebruiken door verhalen te vertellen en grotschilderingen te maken. Veel later ontstond het geschreven woord en konden we gaan communiceren op afstand. Een doorbraak die je nog steeds terugziet in de communicatie met brieven, rapporten, essays en mails.

Een ‘beeldrevolutie’ lijkt deze eeuwenlange gewoonte nu te doorbreken. Denk aan populaire apps zoals Instagram en Snapchat die puur gericht zijn op het maken en delen van foto’s en video’s. Vlogs op YouTube en gifjes via Whatsapp, we gebruiken ze met veel liefde als communicatiemiddel.

Ook organisaties pakken deze nieuwe manieren van communiceren gretig op. Informeerde de overheid ons voorheen via brieven, nu informeert zij ons steeds vaker met video’s en animaties. Komt de belastingaangifte eraan? Ook dan ben je niet meer toegewezen aan ellenlange uitlegteksten op websites. Tegenwoordig kun je ook terecht bij ‘how to’ filmpjes op YouTube.

Is dit nu allemaal een hype en verlangen we straks weer naar de rust van het geschreven woord? Of zijn er goede redenen om informatie via beeld te communiceren? Volgens mij het laatste. Ik noem 3 redenen:

1. Beeld maakt inhoud begrijpelijk

Ten eerste kun je inhoud begrijpelijker maken met beeld. Onze hersenen verwerken verbale en visuele informatie via twee verschillende kanalen. Een auditief/verbaal kanaal dat geschreven en gesproken tekst verwerkt en een visueel kanaal dat beeld verwerkt. Door informatie zowel in tekst als in beeld te presenteren, verspreid je de geheugenbelasting over deze twee kanalen. En zo onthoud je het makkelijker. Niet voor niks gebruikt Ikea in haar handleidingen veel beeld om handelingen te verhelderen.

visuele communicatie

2. Beeld kan gedrag veranderen

Ten tweede kan beeld mensen in beweging zetten. Stel, je wilt een groep in actie laten komen die je normaal niet bereikt, bijvoorbeeld om te gaan recyclen. Dan helpt beeld. Omdat beeld een sterkere en directere boodschap communiceert dan tekst. Daarnaast onthouden mensen beelden makkelijker. Daardoor blijft de boodschap beter hangen dan met tekst.

beeld gedrag

3. Beeld brengt mensen dichter bij elkaar

Ten derde breng je met beeld mensen dichter bij elkaar. Zo kun je een praatplaat inzetten als instrument om het gesprek aan te gaan tussen verschillende mensen in een organisatie. In de Gemeente Utrecht hebben we zo’n plaat ingezet. Binnen de organisatie was er onvoldoende bekend over wat de ICT-afdeling deed en kon betekenen voor de rest van de organisatie. Door de inzet van zo’n praatplaat komt daar nu een dialoog op gang, wisselen collega’s ideeën en kennis uit en gaan ‘de neuzen dezelfde op’. Eigenlijk niet zo heel anders dan in een groep verhalen vertellen rondom de grotschildering.

mensen dichter bij elkaar

Deze voorbeelden laten zien dat visueel communiceren meer is dan een trend. Het levert echte impact op. Wanneer heb jij voor het laatst impact gehad met beeld?

Deze blog is geschreven door Fere van Diggelen, voormalig stagiaire research & creatieve bestuurskunde en Peter Kasbergen, algemeen directeur bij Public Cinema.

Meer leren? Lees onze andere berichten:

verticalevideo-header

Nadert het einde van de horizontale video?

| Social media, Video | No Comments
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82,5 procent van de mobiele gebruikers hun telefoon verticaal houdt om video’s te bekijken, ook als deze video’s horizontaal zijn. Het klinkt dus logisch…
Inspiratie voor jouw organisatie

Inspiratie voor jouw organisatie

| Animatie, Video | No Comments
Aan het einde van elk kwartaal zet Dennis een aantal van onze projecten en interessante beelden van anderen op een rij. Inspiratie voor je organisatie om meer te doen met…

Waarom je als volwassene kinderboeken zou moeten (blijven) lezen

| Illustratie | No Comments
Verbeelding, levenslessen, ontsnappen aan de realiteit en humor zijn belangrijke redenen waarom je als volwassene kinderboeken zou moeten (blijven) lezen.

Join the discussion One Comment