Onlangs hielden we met Public Cinema onze eerste kennis- en inspiratiesessie ‘BlikOpener’. Doel van deze ‘BlikOpener’: verkennen hoe je binnen een bepaalde sector op een innovatieve manier beeld kan inzetten. We begonnen met de jeugd(gezondheids)zorg. Wat leerden we daar van onze deelnemers?

De Kindertelefoon bereikte in samenwerking met vlogger Gio binnen een week 4,5 miljoen kijkers met de YouTube-realityshow ‘Liefs, Mandy’. Cijfers waar elke organisatie in de jeugd(gezondheids)zorg van droomt. Én een schitterend voorbeeld van een innovatieve manier van beeld inzetten. Maar stel nou dat je geen superpopulaire vlogger binnen handbereik hebt? Op welke 3 manieren kun je dan al wel met beeld aan de slag? Een verslag van onze BlikOpener.

1. Wat bedoel je nu eigenlijk? Zeg het met een tekening!

Innovator in de jeugdzorg Levi van Dam (Spirit, Garage2020) werkt al jaren met platen en tekeningen. Hij begon ermee om zijn methode JIM (mentorschap in de jeugdzorg) uit te leggen aan collega’s. Een verhaal vangen in een tekening werkt perfect voor hem. Het dwingt je namelijk om los te komen van je vakjargon, en duidelijke beeldtaal te gebruiken. Erik van der Zijden geeft aan dat ze bij zijn zorginstelling Inzowijs zelfs al behandelplannen in de vorm van tekeningen maken. Of het nu gaat om cliënten of collega’s in de jeugd(gezondheids)zorg: beeld blijkt de perfecte manier om helder uit te leggen wat je bedoelt.

2. Bewezen effectief jongeren bereiken? Zet de doelgroep centraal.

Het mag geen nieuws zijn dat jongeren veel op social media zitten, en daar vooral beelden consumeren. Toch blijkt het lastig om deze doelgroep juist met deze middelen te bereiken over onderwerpen op het gebied van jeugd(gezondheids)zorg. De campagne ‘Ben Jij Een Baas’ is daar wel in geslaagd, vertelt campagnemanager Ruben Köster. De campagne bereikte met zeer beperkte middelen 33% van alle Nederlandse jongeren in de leeftijd 17-19. De boodschap aan hen: zorg dat je zaken zoals zorgverzekering, zorgtoeslag etc. goed regelt als je 18 wordt.

Waarom was de campagne succesvol? Met name omdat hij ontwikkeld was in nauwe samenwerking met de doelgroep zelf. Dat leverde filmpjes op die écht aankwamen. Dat is ook de les die CJG Den Haag meeneemt van deze Blikopener. Zij merken dat meisjes en jonge vrouwen slecht geïnformeerd zijn over vaccinatie tegen HPV (het virus dat baarmoederhalskanker). En ze stellen zich ten doel om visuele communicatiemiddelen te ontwikkelen door echt het perspectief van de doelgroep centraal te stellen. ‘Design thinking’ dus eigenlijk, en dat is ook een voorwaarde om succesvol met innovatie en beeld bezig te zijn, benadrukt Evelyn Visschedijk (Spirit, Garage2020).

3. Beeld innovatief inzetten werkt alleen onder bepaalde voorwaarden

Naast het toepassen van design thinking – dat een duidelijke link heeft met visueel werken – zijn er nog andere aandachtspunten als je beeld inzet richting jongeren. Zo is kennis over gedragsverandering de basis voor alles, benadrukt de gemeente Amsterdam. Geen campagne gaat daar tegenwoordig meer de deur uit, zonder stevige wetenschappelijke onderbouwing over de verwachte effectiviteit.

Tot slot moet de praktische werkbaarheid van een innovatieve oplossing altijd leidend zijn. Zo kan Virtual Reality (VR) in de specifieke therapeutische setting van ‘JeugdzorgPlus’ (gesloten jeugdzorg) in 6 seconden een levensechte situatie nabootsen (loverboys bijvoorbeeld) waar je anders 6 sessies voor nodig hebt. En gaat het mis? Dan zijn ook de consequenties virtueel. ‘Gratis falen’ noemen ze dat in het leger, waar ze VR om die reden toepassen voor oefeningen die anders levensgevaarlijk zijn. Toch is VR geen universele oplossing voor alles, benadrukt Levi van Dam. Bovendien is goede VR ontwikkelen kostbaar.

En soms, als dat gewoon beter werkt voor de doelgroep, moet je dingen nog gewoon ‘ouderwets’ opschrijven. In een blog bijvoorbeeld 😉 Maar bekijk vooral ook onderstaande video over deze BlikOpener.

In de nabije toekomst organiseren we o.a. BlikOpeners over beeld inzetten in het onderwijs, de wetenschap, rekenkameronderzoek. Wil je aankondigingen ontvangen van volgende Blikopeners? Volg ons dan op LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van Public Cinema.

Deze blog is geschreven door Peter Kasbergen, algemeen directeur bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blogs delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen. Neem contact op om eens verder te praten over onze inzichten en jouw organisatie.

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…