Co-creatie, participatieladders en inzetten op de ‘doe-democratie’. Veranderend beleid en wensen van burgers leggen steeds meer druk op publieke organisaties en overheden om burgers te betrekken bij het beleidsproces. Best lastig, want dat vraagt niet alleen om een nieuwe manier van werken, maar óók om een nieuwe manier van denken.

Design Thinking kan je daarbij helpen. Daarmee kun je door de burger centraal te stellen, op een creatieve manier complexe vraagstukken aanvliegen en snel tot innovatieve ideeën komen. Maar wat is het nou precies? En hoe kun je het in je eigen organisatie toepassen? Kortom: wat kun jij leren van de ontwerper?

Waarom denken als een ontwerper?

We zijn tegenwoordig steeds meer geneigd te denken in problemen. Hoe vaak lezen we wel niet in beleidsontwerpen of onderzoeken dat de wereld sneller verandert dan ooit en we continu geconfronteerd worden met complexe of zelfs ‘wicked’ problemen? Vaak gaat dit hand in hand met een uitgebreide analyse, resulterend in één ultieme oplossing voor dit probleem. Dit leidt echter te vaak tot een reactieve houding, negatieve focus, en een zoektocht naar dé optimale oplossing voor een probleem dat eigenlijk helemaal niet zo compleet kan worden opgelost. Hierbij ontbreekt vaak de ruimte voor een creatieve visie en om te experimenteren.

Met design thinking draai je dit om. Je begint niet bij het probleem, maar bij wat de burger écht nodig heeft. Dat betekent dat je de burger centraal stelt in je ontwerpproces, dat je vraagstukken herformuleert en vanuit verschillende perspectieven bekijkt, en in korte cycli werkt door veel te experimenteren. Misschien niet altijd resulterend in dé ultieme oplossing, maar tenminste in een werkbare.

Waar begin je?

Een ontwerpproces verloopt altijd chaotisch. Je wil van A naar B, maar de praktijk leert dat je vaak eerst het complete alfabet afgaat in willekeurige volgorde voor je daar aankomt. Ondanks dat een echte ontwerper niet terugdeinst voor een beetje chaos, kan het voor jou als beginner lastig zijn om de kunst onder de knie te krijgen. Een veelgebruikt model dat hierbij handvatten biedt is het Design Thinking Process model van de Stanford d. school. Hierbij wordt het ontwerpproces uitgedrukt in vijf stappen. Kijk ook eens op hun website voor een crash course.

Wat vooral belangrijk is om te realiseren is dat deze stappen geen lineair proces weergeven. Je kunt beginnen met de ideatie-fase zonder dat je al een heel duidelijk doel hebt geformuleerd. En als je een prototype gaat testen, is het heel goed mogelijk dat je daarna toch weer teruggaat naar de inleef- of definieer-fase. Veel belangrijker is dus dat je deze stappen als manier van denken adopteert en het model iteratief gebruikt, wat betekent dat je verschillende fasen of het hele proces nog eens of zelfs meerdere keren doorloopt. En in elk van deze fasen kun je weer verschillende ontwerptechnieken gebruiken, zoals mind mapping, het opstellen van personas, interviews en natuurlijk visualisatie.

Vier tips voor de beginnend ontwerper

Ontwerpers zijn net kameleons. Ze kunnen zich over elk probleem buigen. Design thinking is daarom niet alleen maar geschikt om nieuwe producten te ontwerpen, maar ook juist om vraagstukken aan te gaan waar publieke organisaties mee geconfronteerd worden. Kijk deze MOOC met Daan Weddepohl, CEO van het platform Peerby. Zij gebruiken een vergelijkbare manier van denken in hun ontwerpproces, die volgens Daan ook zeer geschikt is voor publieke organisaties.

Meteen zelf aan de slag gaan? Hou deze tips in je achterhoofd:

De gebruiker is de expert

Praat met je doelgroep en werk samen om je eerste (en laatste) concepten te testen. Zo kom je erachter wat echt nodig is én wat werkt.

Duik de context in

Het beste idee vind je niet achter je bureau. Ervaar wat de echte problemen zijn door mee te draaien in de omgeving waar jouw product uiteindelijk gebruikt gaat worden.

Test je assumpties

Het is makkelijk om uit te gaan van bepaalde assumpties in het ontwerpen van een oplossing. Maar begrijp je wel echt waar het probleem ligt? Of kun je er ook op een andere manier naar kijken? Door continu je assumpties je testen, blijf je open en nieuwsgierig. En creëer je de mogelijkheid om een probleem steeds opnieuw te formuleren en tot nieuwe inzichten te komen. Let op: het gaat hierbij niet alleen om de assumpties die als startpunt dienen van je ontwerpproces, maar ook om het in twijfel trekken van de inzichten die je tijdens het proces genereert.

Durf te experimenteren

Cruciaal in het ontwerpproces zijn de prototype en testfase. Maar dat betekent ook dat je af en toe onaffe en niet-perfecte creaties moet uitproberen om uit te vinden wat wel en niet werkt. Dat kan spannend zijn. Zorg voor ruimte en vertrouwen, en blijf continu vragen om feedback van de gebruiker. Daarbij: ga niet voor het eerste beste wat lijkt te werken, maar test verschillende dingen uit. Zo kan je vergelijken en combineren om zo te zien wat écht werkt.

Meer weten over hoe je visualisatie in het ontwerpproces gebruikt? Hou onze blog van komende donderdag in de gaten!

Deze blog is geschreven door Maxime Dekkers, research & redactie, bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blogs delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen. Neem contact op om eens verder te praten over onze inzichten en jouw organisatie.

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…