In de auto op weg naar het zuiden van Frankrijk. Struinen over Franse marktjes, genieten van het heerlijke eten en uitrusten in de zon. En je herkent het vast, mijn vader legde vroeger alles vast met zijn videocamera. Na twee weken kwamen we thuis, lagen er honderden bandjes op tafel en konden we met het hele gezin lachen om homevideo’s. Want zeg eens eerlijk, 80% van het beeld is bewogen of kwalitatief slecht. Tegenwoordig is het een heel ander verhaal, ik schiet de mooiste vakantievideo’s, gewoon met mijn mobiel! Met deze tips en gadgets wordt het filmen van een vakantievideo een wissewasje.

1. Houd je mobiel stil of zet hem neer

Klinkt heel logisch maar dit punt is in de praktijk een van de lastigste. Het stilhouden van je mobiel is van groot belang om de kwaliteit en bruikbaarheid van je beeld te waarborgen. Lukt het niet om je mobiel stil te houden als je aan het filmen bent? Zet je mobiel dan ergens neer.  Ik plaats zelf het liefst mijn mobiel in een statief. Maar als ik door een dorpje of stad struin maak ik gebruik van de welbekende selfiestick.

French

2. Hanteer de regel van derden

Ben je bekend met de regel van derden? Het is een compositieregel die in de fotografie wordt gebruikt om de foto sterker en dynamischer te maken. Het idee achter deze vuistregel is dat de afbeelding wordt verdeeld in negen gelijke vlakken. Wanneer het middelpunt van de foto op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt de foto interessanter om naar te kijken. Ook let ik er altijd op dat de ogen op 2/3 van het beeld zitten.

Regel van derden

3. Zorg voor zo min mogelijk achtergrondgeluid 

Je hebt het zelf waarschijnlijk niet door als je aan het filmen bent, maar het achtergrondgeluid kan de kwaliteit van de film verstoren. Zorg ervoor dat je in een omgeving gaat filmen met weinig achtergrondgeluid. Een tip: houd de microfoon dichtbij je mond. Zo ben je beter te verstaan en heeft het achtergrondgeluid minder invloed. Ikzelf gebruik altijd een zender. Die maak ik vast aan mijn shirt en zo komt mijn stem altijd boven het achtergrondgeluid uit. Want wees eens eerlijk; soms geeft een beetje achtergrondgeluid net die extra dimensie aan de film.

LavalierMicrophone

4. Houd rekening met het medium 

Film je horizontaal of verticaal? Het antwoord op deze vraag hangt af van het medium waarvoor je filmt. Wil je de film op YouTube zetten? Film dan horizontaal. Liever op Facebook of Instagram? Dan is het beste om verticaal te filmen. Tip: maak er een vierkant filmpje van, dit zorgt voor meer interactie. En om er echt een mooie vakantiefilm van te maken kan je de film zelf monteren of door een app automatisch laten vormen. Mijn favorieten zijn Cameo en Adobe Premiere Clip (houd onze blog in de gaten, we gaan binnenkort dieper in op de montage apps).

5. Altijd het licht in de rug van de cameraman

Een ontspannen gezicht is fijn om naar te kijken. Daarom is ons advies; film altijd met het licht mee. Dat voorkomt geknepen ogen. Maar geeft je daarnaast ook een sfeervol en kwalitatief goed beeld. Wil je deze tips boven je bed hangen? Dat kan, want wij hebben ze speciaal voor jou visueel weergegeven.

Deze blog is geschreven door Ruben Köster, operationeel manager bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen. Neem contact op om eens verder te praten over onze inzichten en jouw organisatie.

Meer leren? Lees hier onze andere berichten:

filmen met je smartphone

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 2: Filmen met je smartphone

| Alle vormen, Video | No Comments
Wat als je geen grote, professionele camera hebt om binnen je organisatie te vloggen? Kan dat dan ook met je smartphone? Ruben geeft antwoord.
De publieke geheimen van video

Vlog: De publieke geheimen van… – Afl. 1: Green screen

| Alle vormen, Video | No Comments
In 'De publieke geheimen van...' legt Ruben geheimen bloot en geeft hij tips en tricks op het gebied van video, animatie, social media, grafisch ontwerp en andere vakgebieden waarin we…

Wat mediamakers kunnen leren van superheldenfilms

| Alle vormen, Video | No Comments
De populariteit van superheldenfilms is al jaren aan het stijgen en lijkt niet te stoppen. Door velen worden ze gezien als oppervlakkige geldtrekkerij. Het succes van dit genre komt echter…