Wij houden bij Public Cinema met enige regelmaat inspiratieavonden. Tijdens deze avonden bekijken we samen video’s die door anderen gemaakt zijn. We bespreken dan allerlei verschillende stijlen en de creatieve inspiratie die we hieruit halen.

De afgelopen jaren werden vacature video’s steeds vaker op social media ingezet. Op LinkedIn werd in 2017 het plaatsen van video’s direct op het kanaal mogelijk, naast gelinkte video’s van bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Deze functionaliteit tezamen met de krapte op de arbeidsmarkt gaf een extra push aan de inzet van vacature en branding video’s. Ook wij gingen met vacature video’s aan de slag voor onder andere gemeenten en zorginstellingen. Wij delen nu graag wat van onze inspiratie.

Vraag hieronder onze gratis whitepaper aan: ‘Werving in de publieke sector: Hoe bereik je de juiste kandidaat op de krappe arbeidsmarkt?’ Het staat vol nuttige informatie en praktische tips om meer en sneller geschikte kandidaten te vinden voor jouw vacatures!

Download hier jouw whitepaper!

1. Communicatieadviseur Gemeente Coevorden

Het belangrijkste eerst: het werk, de collega’s en werkomgeving. Daarna het bekrachtigen van de gezellige werkomgeving middels wat bloopers. Wat nou mislukte takes? Zet ze gewoon in! Dit maakt het juist charmant, want je toont namelijk 100% je menselijke kant. Niemand doet alles de eerste keer perfect, toch? En het is duidelijk: gelachen zal er worden in Coevorden!

De afdeling straalt daar menselijkheid door uit. Je hebt ook meteen door dat het een kleine afdeling is en dat de bestuurders in Coevorden toegankelijk zijn. Als dat je aanspreekt kan ik me voorstellen dat je gaat solliciteren.

 

2. Manager Mens en Omgeving bij Gemeente Ooststellingwerf

De video oogt fris en is daarnaast kort, aansprekend en professioneel. Dit komt mede door de inzet van een voice over die een geheel maakt van de video. Ze beginnen vrij traditioneel met wat de organisatie van jou als medewerker verwacht, maar daarna komt ook aan bod wat jij kunt inbrengen in je rol. Net als bij Gemeente Coevorden blijkt dat er bij Gemeente Ooststellingwerf veel te lachen valt. Positief toch?

 

3. Afvalverwerker AVR: eenvoudig doch krachtig

De hele formule in minder dan een halve minuut: laat iets van het werk en de werkomgeving zien, toon daarbij ook je collega’s in beeld. Check. De video maakt het persoonlijk voor de kijker en spreekt direct tot de verbeelding, waardoor mensen zichzelf alvast in hun nieuwe rol kunnen inbeelden.

 

4. Contract manager bij Provincie Overijssel

Mooie sfeer- en omgevingsbeelden en ook in deze video is een collega aan het woord over de inhoud van het werk. Dat werkt gewoon goed. Gezien de inhoudelijke uitleg en lengte van de video leent deze video zich uitstekend om de vacature verder toe te lichten. Dit is ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn om als contract manager bij je aan de slag te gaan, maar nog net wat meer informatie of gevoel bij de functie willen krijgen.

 

5. Financieel consulent bij Gemeente Goes

Een korte video en het leuke is dat in minder dan een minuut alles aan bod komt. Het leuke daarbij is dat er veel wordt getoond van de werkomgeving inclusief de lunch, maar dat hier niet per se woorden aan gewijd worden. Je krijgt evengoed een goed beeld van de werkomgeving. De video zou nog sterker zijn als het beeld en geluid wat professioneler waren opgenomen. Gelukkig zijn de mensen ondanks de holle klank wel goed te verstaan.

Wil je voor jouw organisatie aan de slag met vacature video’s? Dan hebben we nog wat tips voor je:

  1. Gebruik ondertiteling zodat de video ook zonder geluid duidelijk blijft, want op social media worden video’s vaak zonder geluid afgespeeld. Benadruk kernwoorden en kernwaarden in grafische overlays, dan weet iedereen wat het belangrijkste is.
  2. Investeer als het kan in een externe microfoon (of zendertje). Zo kun je met je mobiel video’s van professionele kwaliteit opnemen. (Meer leren? Volg onze Workshop vloggen / zakelijk filmen met je mobiel.)
  3. Zet niet altijd meteen de baan, maar juist het doel waar je voor komt werken centraal. Ben je geïnteresseerd? Dan klik je door naar de vacaturepagina. Dit past helemaal in de filosofie van Simon Sinek’s “Start with Why”  die veel organisaties tegenwoordig aanhangen.

Elke week zie je het aantal vacature video’s op social media platformen toenemen. Niet alleen op LinkedIn, maar ook op andere kanalen! Logisch, want 70% van de mensen kijkt liever dan dat hij/zij leest. En de ±75% niet actief werkzoekenden zijn goed te bereiken via social media. En daar genereren video’s 1200% meer shares dan teksten of foto’s  . Dus waar wacht je op? Aan de slag met vacature video’s!


Bronvermelding:

Whitepaper

Vraag hieronder onze gratis whitepaper aan: ‘Werving in de publieke sector: Hoe bereik je de juiste kandidaat op de krappe arbeidsmarkt?’ Het staat vol nuttige informatie en praktische tips om meer en sneller geschikte kandidaten te vinden voor jouw vacatures!


Deze blog is geschreven door Ianthe Dickhoff, senior communicatie-adviseur bij Public Cinema. 

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen.