Nu 2019 nadert en de jaarlijstjes ons om de oren (gaan) vliegen, doe ik een poging samen te vatten wat we het afgelopen jaar bij Public Cinema gedaan hebben, wat ons inspireerde en wie dat hebben gedaan of nog steeds doen.

2018 was het jaar waarin we hard zijn gegroeid als organisatie. Een jaar waarin we vertrouwde en nieuwe klanten hebben geholpen om impact te maken door het inzetten van beeld! Zo hebben we o.a. samen met Gemeente Amsterdam de rat proberen te stoppen, het Haagse Duindorp in een positief daglicht gezet door echte Duindorpers te laten vloggen, ons eerste BlikOpener evenement georganiseerd om te spreken over het innoveren met beeld in de (jeugd)gezondheidzorg en mochten we onlangs terugblikken op een tweede evenement waar de energietransitie centraal stond, vanwege het feit dat Nederland voor 2050 aardgasvrij moet zijn. We schreven o.a. blogs over hoe je visualisatie inzet bij design thinking, hoe je voor de gek wordt gehouden door datavisualisatie, waarom animatie de enige manier is om de blockchain uit te leggen en hoe Gemeente Delft social media inzette om de juiste kandidaten te werven voor een van hun vacatures.

Maar om de daad bij het woord te voegen en de kracht van beeld ten volste te benutten, heb ik mijn collega’s drie vragen gesteld waardoor je een indruk krijgt van ons werk en onze inspiraties, met daaronder een kleine greep uit alle antwoorden:

1. Wat is je favoriete beeld van Public Cinema van het afgelopen jaar?

Animatie(video) Diemerzeedijk

Victor: “De animatievideo voor Waterschap amstel gooi en vecht. Een goed voorbeeld van wat humor en een opdrachtgever met lef samen kunnen doen.”

Infographic Rutte-III

Roy: “De infographic van Rutte-III vind ik er goed gelukt. Het geeft erg mooi weer hoe ons kabinet is opgebouwd en de ministers zijn zo vormgegeven dat ze goed herkenbaar zijn. Chapeau!”

Infographic kabinet Rutte-III

Soapserie Booka

Ruben: “We hebben hard gewerkt aan de soapserie Booka. Het is een onderscheidend onderwijs concept geworden en ik ben erg blij met het resultaat.”

Robin: “Booka is een groot project. Er is veel liefde en energie in gestopt door de makers. Heel leuk geworden!”

Chantal: “Booka was even iets heel anders om aan te werken. Het is ook een project waarbij jongeren echt betrokken waren en dat vond ik mooi om te zien.”

Content kalender

Ianthe: “De content kalender die we als cadeautje weggeven aan klanten, omdat het oprecht heel leuk was dit samen met onze stagiaire Iris Bos te maken en de ontvangers heel blij zijn met het resultaat! Content het jaar rond, kom maar op met 2019.”

Nienke: “Ik nomineer de poster van Iris Bos ook als zeer geslaagd: de content kalender: helder, fris en mooi vormgegeven!”

Contentkalender van Public Cinema

Animatie(video) ‘Authoritarianism in a Global Age’

Nicolien: “De animatie over Authoritarianism in a Global Age die we voor de UvA hebben gemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe je complexe, maatschappelijke onderwerpen met beeld begrijpelijk kan maken voor een breed publiek. En ook gewoon een hele vette animatie waar we trots op mogen zijn.”

Jaarverslag Spirit Jeugdhulp

Marleen: “Het jaarverslag voor Spirit. We kregen de vrije hand om een concept neer te zetten. Na een aantal verschillende voorstellen kwamen we tot de Mandala wat erg leuk was om aan te werken. Ook omdat het eens vooral over de vorm mocht gaan. Natuurlijk ook over de inhoud, maar de verhoudingen lagen bij dit project net iets anders.”

Jaarverslag spirit

Animatie(video) Gemeente Delft Aardgasvrij

Marije: “Ik nomineer de animatie ‘Delft aardgasvrij’. Kort, krachtig en vol met humor en easter eggs, daar hou ik wel van.”

Welk beeld heeft in 2018 het meeste indruk op je gemaakt?

Film Peter Jackson

Robin: “Ik vind oorlogen fascinerend en zag op BBC de film They Shall Not Grow Old voorbij komen, met een titel die natuurlijk genoeg zegt. Bijzonder knap om te zien hoe hij superoude beelden kleur heeft gegeven.”

Expositie Michael Wolf

Victor: “De iconische beelden in de Tokyose metro die Michael Wolf maakte, kende ik al langer, maar om ze nu ‘in het echt’ aan de muur te zien: ze zijn en blijven briljant! Simpel idee, krachtige boodschap. Door mijn treinreis naar Public Cinema zijn de beelden herkenbaar.”

Banksy

Ianthe: “Het zelf versnipperende kunstwerk van Banksy bij de Sotheby’s veiling in oktober 2018 vond ik de perfecte clapback.”

Chris the Swiss

Chantal: “Ik heb op IDFA een animatie documentaire gezien en daarin vond ik de combinatie tussen animatie en docu zeer sterk: Chris the Swiss. De overgangen waren ook bewust vormgegeven in vorm en geluid.”

Wie verdient er extra aandacht in 2019?

IMBY (In My Backyard)

Marleen: “IMBY; de organisatie waar ik sinds 2017 lid van ben. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe je als Amsterdammer heel makkelijk iets kan doen voor mensen die nieuw in Nederland zijn. Alleen al door leuke dingen samen te doen, voelen ze zich meer thuis in een nieuw land. Ook ikzelf beleef veel plezier aan de IMBY en heb een aantal bijzondere mensen ontmoet. Ze verdienen extra aandacht omdat het andere ‘Nederlanders’ ook kan inspireren om iets simpels te doen voor vluchtelingen. Bovendien is er op social media e.d. veel negativiteit te zien omtrent vluchtelingen. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de mooie verhalen en de mensen die er positief tegenover staan!”

Avaaz

Nienke: “Avaaz zou nog meer volgers en subscribers kunnen krijgen, ze krijgen ermee namelijk heel veel goede dingen voor elkaar.”

Avaaz monsanto

Kim Erkens – Vergeet mij liedje

Dennis: “Zangeres Kim Erkens maakt muzikale videoportretten van mensen met dementie. Ze is een oud klasgenoot van mij en ik vind het geweldig om te zien op welke manier ze haar talent gebruikt om mensen te raken. Doordat mijn moeder voor dementerende ouderen zorgt, herken ik sommige situaties in haar video’s. Confronterend en ontroerend.”

Annabella Meijer

Peter: “Anabella Meijer! Omdat ze het hele gave boek ‘Eerste Hulp bij Klimaatverandering’ heeft gepubliceerd (dat wij met liefde hebben gesponsord).”

Eerste Hulp Bij Klimaatverandering

Stichting Make a Memory

Nicolien: “Stichting Make a Memory maakt foto’s van stervende of net overleden kinderen. Vooral voor ouders van doodgeboren kinderen is dat erg belangrijk. Want zo hebben zij tóch mooie beelden van hun prachtige kindjes waar ze zo trots op zijn, terwijl het oog van een gewone camera soms net te expliciete beelden oplevert. En juist voor deze ouders is het zo belangrijk dat ze een tastbare herinnering hebben en hun kindjes kunnen laten zien. Stichting Make a Memory draait volledig op giften en hun fotografen staan dag en nacht door heel het land klaar voor ouders op het zwaarste moment in hun leven. Vanaf 4 februari is het mogelijk om doodgeboren kinderen ook met terugwerkende kracht in te schrijven in het BRP. Dan worden ook deze kinderen officieel erkend. Een mooi iets, en een mooie gelegenheid om Stichting Make a Memory de aandacht te geven die ze verdienen!”

Make a memory

Ben je nog niet genoeg geïnspireerd? Loop dan nog even onze LinkedIn of Facebook accounts na of meld je aan voor onze nieuwsbrief!


Deze blog is geschreven door Dennis Molema, social media marketeer bij Public Cinema.

We helpen organisaties optimaal te presteren door beeld in te zetten. In onze blog delen we inzichten die jouw organisatie daarbij kunnen helpen.